De Afrikaanderwijk ondergaat grootschalige vernieuwingsprojecten die de dynamiek van de buurt transformeert. Deze nieuwe kansen brengen ook zorgen met zich mee over de impact op de bestaande gemeenschap. Een bewoner zegt: "Op Zuid leven 100 culturen in harmonie, wij zijn trots op Zuid." Tegelijkertijd kampt de wijk met uitdagingen door de sociaaleconomische en stedelijke ontwikkelingen. Vooral de jongeren hebben het lastig. Het is van cruciaal belang om de stemmen uit de buurt te erkennen en te betrekken bij de ontwikkeling van de buurt.
De laatste jaren heeft de overheid zich terug getrokken uit de wijk, jongerenwerkers zijn wegbezuinigd. De overheid werkt vanachter hun bureau en weet niet wat er speelt. Het is essentieel om te streven naar een evenwichtige ontwikkeling die rekening houdt met de belangen en behoeften van alle bewoners, met een bijzondere nadruk op de jongeren die de toekomst van de buurt vertegenwoordigen.
Ik ging op expeditie door Rotterdam Zuid om vanuit gesprekken met bewoners de gemeenschappelijke leefwereld en de beleving van een stad in verandering te onderzoeken en verbeelden. De kaart bestaat uit 3 lagen: de sociale ecologie/collectieve geheugen van de wijk (zwart), de beleving van bewoners (blauw) en de veranderende stad (grijs)
Type: Onderzoek
Locatie: Rotterdam Zuid, Wilhelminaplein tot Maashaven
Voor: OMI
Wanneer: 2023-nu
Tentoongesteld in de Paul Krugerstraat onder het Natal gebouw, ter gelegenheid van Zig Zag City. Tot op heden te bekijken.
Foto's: Anna Odulinska
Update: Op dit moment geven we vervolg aan het project in het kader van "Onze Plek" van Vereniging Delta Metropool en het ministerie van OCW om met jongeren in gesprek te gaan over de waardes van de wijk en de kansen voor de toekomst. De resultaten van het gesprek worden verwerkt in een publicatie die de Nota Ruimte en het beleid binnen het ministerie van OCW voedt, en gemeenten en andere overheden inspireert om bewoners en gebruikers beter te begrijpen en de juiste beslissingen te nemen.
Veldwerk
Ik begon bij het Wilhelminaplein en de Galleria waar het eigenzinnige Barista cafe zit, het Zwitserland te midden van de rechtbank, belastingdienst, kantoren en hogeschool. “Het is hier spannend” Maar bij de metro zegt niemand de sombere OV surveillant gedag.
Via de Waaier Slinger en Haak van Mecanoo, gemarkeerd door het 1989 kunstwerk van Kormeling, loop je de Afrikaanderwijk in. Een warm onthaal in Cafe Arena - waar zwart wit groen en geel elkaar treft. “Geef mij maar een Rotterdams Paspoort!” Het Afrikaanderplein is nooit af en qua biodiversiteit is het een droge boel, maar eromheen gebeurd een hoop. Op de markt koop je de allergoedkoopste groente, in het Klooster is een jongeren schrijverskamp gaande “de jongeren in de wijk hebben coaching nodig” , en de jongeren van JAR zorgen middels pleindiensten dat er veilig gefutballd wordt. “Jammer dat wij altijd negatief in het nieuws komen!” Voor de rust ga je naar Astrid in de botanische tuin waar je de vogels hoort fluiten tussen de Rotterdamse collectie: planten die via de haven hier zijn gekomen, een verhaal over migratie. “De tuin zou eigenlijk overal moeten zijn!”
In het Gemaal op Zuid wordt de kracht van lokale productie zichtbaar. Bij de Afrikaander Coöperatie staat het informele gesprek - het kopje koffie - centraal om jongeren vooruit te helpen. Op de achtergrond wordt The Next Great Chapter of R’dam zichtbaar. Choose the loft that fits your life! “Woningen voor mens en natuur” Maar met de nieuwe ontwikkelingen komen ook nieuwe kansen. “Ik hoop dat in de toekomst mensen beter voor hun omgeving zorgen”
Dit en nog veel meer in de tekening. Je kunt de kaart bekijken onder het gebouw Natal in de Paul Krugerstraat.
Foto: Anna Odulinska
© Nadia Nena Pepels All rights reserved. All the images on the website may not be reproduced or republished on another website or any other support without permission.